Grupa Fotograficzna ODBICIE Strona Główna Grupa Fotograficzna ODBICIE
Forum fotograficzne, Portal Odbicie.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
KalendarzKalendarz
Wakacyjne warsztaty Fotografii Organicznej już wkrótce...
www.odbicie.net
sydbaret
ada
MiSiEk
kacper
tomekcichorek
sydbaret
kacper
sydbaret
sydbaret
ku6i
Dide
Dide
kacper
Muriella
tomekcichorek
Dide
sydbaret
tomekcichorek
Fenol
kasienka0404
ku6i
Ana...stazja
Muriella
marysia
Dide
Ana...stazja
Muriella
marysia
dominik

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowa jakość konkursów fotograficznych?
ku6i 
Moderator

Wysłany: 2010-02-03, 01:33   Nowa jakość konkursów fotograficznych?

http://www.attphotoaward.pl/

W skrócie: konkurs organizowany przez Azoty Tarnów, główna nagroda 8000 zł, mogą startować studenci/uczniowie szkół artystycznych i profesjonalni fotografowie.

Etap I to nadesłanie do organizatora 5 odbitek formatu A4 (dowolna tematyka) na podstawie których jury wybierze finalistów.

Dalsze etapy (wyciąg z regulaminu):

Cytat:

V. ELIMINACJE KONKURSU
(...)
3.Na podstawie dokonanej oceny Jury wyłoni 5 Uczestników (zwanych dalej „Finalistami”), którzy zostaną
zakwalifikowani do Konkursu.
(...)
VI. KONKURS
1. Finaliści zostaną zaproszeni przez Organizatora do wykonania „sesji zdjęciowej” na terenie Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach S.A. i w jego bezpośrednim otoczeniu (Mościce) w terminie od 10 marca do 10 kwietnia 2010 r. – w okresie 3 dni uzgodnionych przez każdego z Finalistów z Organizatorem.
2. Organizator zapewni Finalistom w trakcie Sesji: 2 noclegi i wyżywienie (śniadanie, obiadokolacja) oraz pomoc techniczną przedstawiciela Organizatora.
3. Tematem zdjęć wykonanych podczas Sesji będzie autorska prezentacja fotograficzna Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach S.A. oraz ich bezpośredniego otoczenia (Mościce) w technice fotografii czarno-białej.

4. Szczegółowy termin Sesji zostanie indywidualnie uzgodniony z Finalistami.

VII. OCENA PRAC KONKURSOWYCH
1. W terminie do 3 dni od daty zakończenia Sesji każdy Finalista zobowiązany będzie przesłać na adres pocztowy Organizatora minimum 20 fotografii czarno-białych [b]wykonanych podczas Sesji, w formie plików zapisanych na płycie CD-DVD.
2. Przesyłając fotografie wykonane podczas Sesji Finalista wyraża zgodę na wielokrotne, nieodpłatne publikowanie przesłanych fotografii (z prawem sublicencji) bez ograniczeń terytorialnych oraz opublikowanie jego imienia, nazwiska, w materiałach promocyjnych związanych z Konkursem, w wydawnictwach Organizatora, na stronie internetowej www.attphotoaward.pl, a także na ich wykorzystywanie w celach promocyjnych
i marketingowych Organizatora, w tym w szczególności na utrwalanie i zwielokrotnianie fotografii każdą techniką, m.in. drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego, cyfrową, audiowizualną, bez ograniczeń co do ilości i wielkości nakładu.
[b]3. Organizator zobowiązany jest opublikować w formie albumu fotograficznego minimum 2 fotografie każdego z Finalistów wykonane podczas Sesji. Album zostanie opublikowany do dnia 30 czerwca 2010 roku. Każdy z Finalistów otrzyma nieodpłatnie 3 egzemplarze wydawnictwa.

4. Fotografie nadesłane przez Finalistów zostaną w drodze obrad oraz głosowania ocenione przez Jury złożone z osób wskazanych przez Organizatora.
5. Na podstawie dokonanej oceny Jury wyłoni najlepszą fotografię, której zostanie przyznane „Grand Prix” Konkursu.
6. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na witrynie internetowej www.attphotoaward.pl w dniu 19 kwietnia 2010 roku.
VIII. NAGRODY
1. Każdy Finalista Konkursu otrzyma od Organizatora wynagrodzenie za przekazanie praw autorskich do fotografii wykonanych podczas Sesji – patrz pkt. VII.1-2. w wysokości 3.000 złotych brutto (trzy tysiące złotych brutto), po uprzednim stwierdzeniu przez Organizatora należytego wykonania dzieła. Stosowna umowa o wykonanie dzieła zostanie zawarta przez Organizatora z Finalistami Konkursu pierwszego dnia Sesji.
2. Autor fotografii, której zostanie przyznane Grand Prix Konkursu otrzyma dodatkowo wynagrodzenie za przekazanie praw autorskich do nagrodzonej tym wyróżnieniem fotografii w wysokości 5.000 złotych brutto (pięć tysięcy złotych brutto). Stosowna umowa o wykonanie dzieła zostanie zawarta przez Organizatora z autorem fotografii Grand Prix [/b]Konkursu do dnia 30 kwietnia 2010 roku.

Podsumowując: każdy finalista dostanie 3000 zł za wykonanie zdjęć Zakładów i przekazanie praw do nich, finalista 8000 zł.
Czyli jednak da się w tym kraju zorganizować konkurs fotograficzny na poziomie wyższym niż "kupimy Coolpiksa i zbierzemy za niego 2000 zdjęć". Mi się ta inicjatywa bardzo podoba.

dominik 
Evil spelled backward is live

Wysłany: 2010-02-03, 02:54   

ku6i: a mi nie.
dlaczego? dlatego, że konkursy z dużą kasą często przyciągają dużych oszustów.
Ludzie potrafią robić bardzo brzydkie rzeczy, podkładać sobie świnie itd.
Dla mnie to nie jest normalne :(

ania 

Wysłany: 2010-02-03, 16:38   

pytanie: czy nasze Odbicie jest stowarzyszeniem artystycznym?

.

ku6i 
Moderator

Wysłany: 2010-02-03, 19:14   

Dominik, ja kompletnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania. To co ma zrobić firma, która chce mieć profesjonalne zdjęcia? Ma zrobić kolejny konkurs z małpą jako nagrodą główną? Zaproponowali porządne pieniądze za porządną pracę, co w tym złego? Poza tym gdzie ma być oszustwo? Na teren takich zakładów nie da się wejść ot tak, bez przepustek i zezwoleń, więc logiczne, że takich zdjęć jest mało. Dlatego też nikła jest szansa na kradzież zdjęcia. Dominik, napisz co proponujesz w zamian.

ania napisał/a:
pytanie: czy nasze Odbicie jest stowarzyszeniem artystycznym?

Z tego co jest napisane na stronie, to nigdzie nie pada słowo "stowarzyszenie", nigdzie nie jest wspomniane o rejestracji, więc raczej nie.

dominik 

Wysłany: 2010-02-07, 00:06   

Po prostu zawsze jak jest konkurs to pojawiają się przekręty, to z nagrodami, to z nieuczciwymi głosami czy ocenami. Nie wiem czy jest na to jakakolwiek recepta, bo tak źle będzie, a tak niedobrze. Taki już ten nasz świat bywa niestety :(

ku6i 
Moderator

Wysłany: 2010-02-07, 03:12   

Dominik, wybacz, ale to jest argument z serii "w tym kraju wszyscy kradną". Ja nie potrafię z tym polemizować. EOT.

dominik 

Wysłany: 2010-02-08, 00:33   

Ku6i: ależ często organizuję takie konkursy, doskonale wiem jak to niestety bywa. Jak dla mnie więcej złości i pazerności niż to warte. Tak samo z wynikami - stąd mój wniosek jest taki, że lepiej nie tworzyć okazji do tego typu spraw. Tym bardziej z bardzo dużymi nagrodami. To jest niestety lep na wszelkich oszustów :(

ania 

Wysłany: 2010-02-08, 22:13   

dominik napisał/a:
To jest niestety lep na wszelkich oszustów :(

Nie ogarniam Dominik, o czym mówisz.
Oszustów, czyli kogo? Kogoś kto może wziąć udział w konkursie? Bo patrząc na organizatorów i zasady, odnoszę wrażenie, że wszystko wygląda w porządku.

.

dominik 

Wysłany: 2010-02-08, 22:49   

Aniu, w skrócie powiem tak, że konkursy wszelkiego rodzaju zazwyczaj są źródłem wielu nerwów, niedomówień i złości. Niestety mało co jest realizowane w sposób naprawdę uczciwy i naprawdę rzetelny. Tym bardziej jeśli rozchodzi się nie o coś mierzalnego tylko coś co jest kwestią gustu to zawsze znajdzie się przegrany, który będzie krzyczał hańba i zdrada.
Jeszcze niedawno wierzyłem, że to nie jest zasadą i pewnie coś w tym będzie, ale teraz jak obserwuję od drugiej strony te konkursy to wolałbym by ich nie było wcale, poza może takimi dużymi i bardzo dobrze przygotowanymi, ale czy np. ku6i nie bojkotuje word press photo? Nie chciałbym każdemu stawiać metki oszusta z góry, ale przez kilka osób które oszustami są tracą wszyscy. A niestety takich nie brakuje dość często :(
Tu w tym konkursie organizatorzy starają się by wszystko było dobrze, ale tak naprawdę to nie chodzi o fajne zdjęcia tylko o promocje i reklamę. Dodatkowo przecież zyskają na tym mając spory wybór zdjęć. Oczywiście zasady są jasne i można się na nie nie zgadzać i nie brać udziału w konkursie. Osobiście jednak nie wezmę udziału bo nie mam poczucia sprawiedliwości i nie wyobrażam sobie zasad, które takie poczucie mogłoby u mnie wzbudzić. Jest za to zbyt wiele kwestii, które niestety budzą u mnie kontrowersje i tu też recepty niestety brak :)
Przepraszam że zarażam pesymizmem :/

Odpowiedz do tematu