|
Nowa jakość konkursów fotograficznych? |
ku6i
Moderator
|
Wysłany: 2010-02-03, 01:33 Nowa jakość konkursów fotograficznych?
|
|
|
http://www.attphotoaward.pl/
W skrócie: konkurs organizowany przez Azoty Tarnów, główna nagroda 8000 zł, mogą startować studenci/uczniowie szkół artystycznych i profesjonalni fotografowie.
Etap I to nadesłanie do organizatora 5 odbitek formatu A4 (dowolna tematyka) na podstawie których jury wybierze finalistów.
Dalsze etapy (wyciąg z regulaminu):
| Cytat: |
V. ELIMINACJE KONKURSU
(...)
3.Na podstawie dokonanej oceny Jury wyłoni 5 Uczestników (zwanych dalej „Finalistami”), którzy zostaną
zakwalifikowani do Konkursu.
(...)
VI. KONKURS
1. Finaliści zostaną zaproszeni przez Organizatora do wykonania „sesji zdjęciowej” na terenie Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach S.A. i w jego bezpośrednim otoczeniu (Mościce) w terminie od 10 marca do 10 kwietnia 2010 r. – w okresie 3 dni uzgodnionych przez każdego z Finalistów z Organizatorem.
2. Organizator zapewni Finalistom w trakcie Sesji: 2 noclegi i wyżywienie (śniadanie, obiadokolacja) oraz pomoc techniczną przedstawiciela Organizatora.
3. Tematem zdjęć wykonanych podczas Sesji będzie autorska prezentacja fotograficzna Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach S.A. oraz ich bezpośredniego otoczenia (Mościce) w technice fotografii czarno-białej.
4. Szczegółowy termin Sesji zostanie indywidualnie uzgodniony z Finalistami.
VII. OCENA PRAC KONKURSOWYCH
1. W terminie do 3 dni od daty zakończenia Sesji każdy Finalista zobowiązany będzie przesłać na adres pocztowy Organizatora minimum 20 fotografii czarno-białych [b]wykonanych podczas Sesji, w formie plików zapisanych na płycie CD-DVD.
2. Przesyłając fotografie wykonane podczas Sesji Finalista wyraża zgodę na wielokrotne, nieodpłatne publikowanie przesłanych fotografii (z prawem sublicencji) bez ograniczeń terytorialnych oraz opublikowanie jego imienia, nazwiska, w materiałach promocyjnych związanych z Konkursem, w wydawnictwach Organizatora, na stronie internetowej www.attphotoaward.pl, a także na ich wykorzystywanie w celach promocyjnych
i marketingowych Organizatora, w tym w szczególności na utrwalanie i zwielokrotnianie fotografii każdą techniką, m.in. drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego, cyfrową, audiowizualną, bez ograniczeń co do ilości i wielkości nakładu.
[b]3. Organizator zobowiązany jest opublikować w formie albumu fotograficznego minimum 2 fotografie każdego z Finalistów wykonane podczas Sesji. Album zostanie opublikowany do dnia 30 czerwca 2010 roku. Każdy z Finalistów otrzyma nieodpłatnie 3 egzemplarze wydawnictwa.
4. Fotografie nadesłane przez Finalistów zostaną w drodze obrad oraz głosowania ocenione przez Jury złożone z osób wskazanych przez Organizatora.
5. Na podstawie dokonanej oceny Jury wyłoni najlepszą fotografię, której zostanie przyznane „Grand Prix” Konkursu.
6. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na witrynie internetowej www.attphotoaward.pl w dniu 19 kwietnia 2010 roku.
VIII. NAGRODY
1. Każdy Finalista Konkursu otrzyma od Organizatora wynagrodzenie za przekazanie praw autorskich do fotografii wykonanych podczas Sesji – patrz pkt. VII.1-2. w wysokości 3.000 złotych brutto (trzy tysiące złotych brutto), po uprzednim stwierdzeniu przez Organizatora należytego wykonania dzieła. Stosowna umowa o wykonanie dzieła zostanie zawarta przez Organizatora z Finalistami Konkursu pierwszego dnia Sesji.
2. Autor fotografii, której zostanie przyznane Grand Prix Konkursu otrzyma dodatkowo wynagrodzenie za przekazanie praw autorskich do nagrodzonej tym wyróżnieniem fotografii w wysokości 5.000 złotych brutto (pięć tysięcy złotych brutto). Stosowna umowa o wykonanie dzieła zostanie zawarta przez Organizatora z autorem fotografii Grand Prix [/b]Konkursu do dnia 30 kwietnia 2010 roku. |
Podsumowując: każdy finalista dostanie 3000 zł za wykonanie zdjęć Zakładów i przekazanie praw do nich, finalista 8000 zł.
Czyli jednak da się w tym kraju zorganizować konkurs fotograficzny na poziomie wyższym niż "kupimy Coolpiksa i zbierzemy za niego 2000 zdjęć". Mi się ta inicjatywa bardzo podoba. |
|
|
|
|
dominik
Evil spelled backward is live

|
Wysłany: 2010-02-03, 02:54
|
|
|
ku6i: a mi nie.
dlaczego? dlatego, że konkursy z dużą kasą często przyciągają dużych oszustów.
Ludzie potrafią robić bardzo brzydkie rzeczy, podkładać sobie świnie itd.
Dla mnie to nie jest normalne |
|
|
|
|
ania
|
Wysłany: 2010-02-03, 16:38
|
|
|
pytanie: czy nasze Odbicie jest stowarzyszeniem artystycznym?
. |
|
|
|
|
ku6i
Moderator
|
Wysłany: 2010-02-03, 19:14
|
|
|
Dominik, ja kompletnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania. To co ma zrobić firma, która chce mieć profesjonalne zdjęcia? Ma zrobić kolejny konkurs z małpą jako nagrodą główną? Zaproponowali porządne pieniądze za porządną pracę, co w tym złego? Poza tym gdzie ma być oszustwo? Na teren takich zakładów nie da się wejść ot tak, bez przepustek i zezwoleń, więc logiczne, że takich zdjęć jest mało. Dlatego też nikła jest szansa na kradzież zdjęcia. Dominik, napisz co proponujesz w zamian.
| ania napisał/a: | | pytanie: czy nasze Odbicie jest stowarzyszeniem artystycznym? |
Z tego co jest napisane na stronie, to nigdzie nie pada słowo "stowarzyszenie", nigdzie nie jest wspomniane o rejestracji, więc raczej nie. |
_________________ www.highfive.org.pl |
|
|
|
|
dominik

|
Wysłany: 2010-02-07, 00:06
|
|
|
Po prostu zawsze jak jest konkurs to pojawiają się przekręty, to z nagrodami, to z nieuczciwymi głosami czy ocenami. Nie wiem czy jest na to jakakolwiek recepta, bo tak źle będzie, a tak niedobrze. Taki już ten nasz świat bywa niestety |
|
|
|
|
ku6i
Moderator
|
Wysłany: 2010-02-07, 03:12
|
|
|
Dominik, wybacz, ale to jest argument z serii "w tym kraju wszyscy kradną". Ja nie potrafię z tym polemizować. EOT. |
_________________ www.highfive.org.pl |
|
|
|
|
dominik

|
Wysłany: 2010-02-08, 00:33
|
|
|
Ku6i: ależ często organizuję takie konkursy, doskonale wiem jak to niestety bywa. Jak dla mnie więcej złości i pazerności niż to warte. Tak samo z wynikami - stąd mój wniosek jest taki, że lepiej nie tworzyć okazji do tego typu spraw. Tym bardziej z bardzo dużymi nagrodami. To jest niestety lep na wszelkich oszustów |
|
|
|
|
ania
|
Wysłany: 2010-02-08, 22:13
|
|
|
| dominik napisał/a: | To jest niestety lep na wszelkich oszustów |
Nie ogarniam Dominik, o czym mówisz.
Oszustów, czyli kogo? Kogoś kto może wziąć udział w konkursie? Bo patrząc na organizatorów i zasady, odnoszę wrażenie, że wszystko wygląda w porządku.
. |
|
|
|
|
dominik

|
Wysłany: 2010-02-08, 22:49
|
|
|
Aniu, w skrócie powiem tak, że konkursy wszelkiego rodzaju zazwyczaj są źródłem wielu nerwów, niedomówień i złości. Niestety mało co jest realizowane w sposób naprawdę uczciwy i naprawdę rzetelny. Tym bardziej jeśli rozchodzi się nie o coś mierzalnego tylko coś co jest kwestią gustu to zawsze znajdzie się przegrany, który będzie krzyczał hańba i zdrada.
Jeszcze niedawno wierzyłem, że to nie jest zasadą i pewnie coś w tym będzie, ale teraz jak obserwuję od drugiej strony te konkursy to wolałbym by ich nie było wcale, poza może takimi dużymi i bardzo dobrze przygotowanymi, ale czy np. ku6i nie bojkotuje word press photo? Nie chciałbym każdemu stawiać metki oszusta z góry, ale przez kilka osób które oszustami są tracą wszyscy. A niestety takich nie brakuje dość często
Tu w tym konkursie organizatorzy starają się by wszystko było dobrze, ale tak naprawdę to nie chodzi o fajne zdjęcia tylko o promocje i reklamę. Dodatkowo przecież zyskają na tym mając spory wybór zdjęć. Oczywiście zasady są jasne i można się na nie nie zgadzać i nie brać udziału w konkursie. Osobiście jednak nie wezmę udziału bo nie mam poczucia sprawiedliwości i nie wyobrażam sobie zasad, które takie poczucie mogłoby u mnie wzbudzić. Jest za to zbyt wiele kwestii, które niestety budzą u mnie kontrowersje i tu też recepty niestety brak
Przepraszam że zarażam pesymizmem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|